In onze belevingstuin met vergezicht over de akkers met reeën en hazen en buizerds in de lucht is het buiten goed vertoeven.
De hele buitenomgeving is afgeschermd door een natuurlijke afscheiding met hier en daar veilige hekken op heuphoogte, waardoor in alle vrijheid en volledig veilig gewandeld kan worden.
Een belevingstuin is een tuin voor ouderen met dementie, in de buiten-omgeving, waarbij de zintuigen als ruiken, horen, zien, voelen en proeven worden geprikkeld en ouderen tot het doen van activiteiten worden gestimuleerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke elementen, zoals bomen, struiken, kruiden, bloemen en water en van tast- en bewegingselementen, muziek, geluid en kunstvoorwerpen.
Voor mensen met dementie, vooral in een vergevorderd stadium, is zintuiglijke waarneming vaak de enige manier om te ervaren. Op deze manier worden ze zich bewust van de wereld om hen heen. In essentie komt de belevingstuin tegemoet aan 3 behoeften van mensen met dementie: zintuiglijke prikkeling, activiteiten en oriëntatie.
1. Reminiscentie middels zintuiglijke prikkeling
Ouderen met dementie leiden aan zowel lange termijn als ook aan korte termijn geheugenverlies. Het opnemen van informatie alsook het terughalen van informatie is daarom vaak lastig.
Juist door in de belevingstuin elementen te plaatsen die herinneringen oproepen aan het verleden en door acceptatie van de begeleider kan de persoon makkelijker zijn gevoelens uiten, zijn verhaal vertellen en tot rust komen. Deze vorm van reminiscentie werkt positief bij mensen met dementie.
2. De belevingstuin stimuleert activiteiten
Voor ouderen met dementie is het extra belangrijk omdagelijks actief bezig te zijn omdat ze juist meer moeite krijgen met het uitvoeren van handelingen. Daarnaast geeft het actief bezig zijn ook een vorm van zingeving en eigenwaarde. Dit wordt extra gestimuleerd als er ook interactie ontstaat met andere mensen. Uiteraard biedt het daarnaast ook afleiding en kan het een mooie structuur bieden in de dagindeling.
Een belevingstuin is een ideaal middel om in alle 4 de fasen van dementie: “de bedreigde ik”, “de verdwaalde ik”, “de verzonken ik” en als laatste fase “de verborgen ik”, mensen met dementie nog te kunnen prikkelen en in de eerste 2 fasen te stimuleren tot het doen van activiteiten.
3. Verbeterde oriëntatie door de 4 seizoenen
Mensen met dementie hebben vaak last van een verminderde oriëntatie, in de tijd, plaats of persoon.
Dit is niet alleen vervelend, maar vaak ook juist frustrerend voor de bewoner. Onderzoek laat zien dat als mensen met dementie in contact blijven met de natuur en de verschillende seizoenen kunnen meemaken, de desoriëntatie in de tijd minder snel optreedt.
Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden voor een rondleiding?
Vult u dan het aanmeldformulier in, wij nemen dan contact met u op.
Een schitterende locatie in het Zeeuwse eiland Schouwen- Duiveland, nabij het dorp Ouwerkerk. Veel rust, ruimte, natuur met prachtige vergezichten over de omliggende landerijen. De Zorgheimer is kleinschalig van opzet en biedt 15 kamers voor mensen met een zorgindicatie.
2023 Copyright @ De Zorgheimer - Alle rechten voorbehouden